album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

Japansko fudbalsko božanstvo: Piksi dobitnik carskog odlikovanja

Bivši fudbaler Crvene zvezde i državnog tima Dragan Stojković Piksi dobitnik je Ordena izlazećeg sunca sa zlatnim zracima, carskog odlikovanja koje se dodeljuje Japancima i stranim državljanima za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa sa Japanom.

sp-piksi

Vlada Japana je saopštila imena stranih dobitnika prolećnih carskih odlikovanja za 2015. godinu, a među 50-ak dobitnika našao se i Dragan Stojković.

Kako se navodi, Stojković je nagrađen za doprinos unapređenju prijateljskih odnosa Srbije i Japana.

Stojković je bivši trener i fudbaler japanske Nagoje Grampus, a u tom klubu, ali i u Japanu, ostavio je veliki trag. U Nagoji, gde je živeo, igrao i trenirao, smatraju ga živom legendom zbog čega jedan trg nosi njegovo ime, ali i jedna tribina stadiona.

On je karijeru počeo u Radničkom iz Niša, odakle je prešao u Zvezdu, a igrao je još za Olimpik iz Marseja i Veronu i smatra se jednim od najboljih igrača u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 84 utakmice i postigao 15 golova. Stojković je obavljao funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije i fudbalskog kluba Crvena zvezda.

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA