album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

BITKA ZA FOTELJU: Srbija bira šefa države, evo kad je bila najveća izlaznost do sada!

BITKA ZA FOTELJU: Srbija bira šefa države, evo kad je bila najveća izlaznost do sada!

Izbori za novog stanovnika Andrićevog venca

Srbija danas jedanaesti put bira predsednika države. Na 8.396 biračkih mesta pravo da iskoristi svoj glas ima 6.724.949 građana, koji će izabrati jednog od 11 kandidata. Srbija je do sada imala pet predsednika – najmlađi je bio Boris Tadić, a najstariji Slobodan Milošević.

Najveća izlaznost bila je na prvim višestranačkim izborima 1990, kad je iznosila neverovatnih 71,5 odsto, dok je najmanja bila 2003, kad je izašlo svega 38,79 odsto građana. Kad je reč o broju onih koji su imali pravo da izađu na izbore i glasaju, rekord je zabeležen 1997. godine, kad je bilo 7.226.947 na uspelim izborima u decembru, odnosno 7.225.860 u drugom krugu.

Ono po čemu je još karakteristična 1990. jeste da je te godine bio najveći broj kandidata koji su se nadmetali za šefa države – 32, dok je 2003. godine u trci za predsednika bilo svega šest kandidata.

     predsednički izbori izbori predsednik Srbije glasanje

Da je funkcija predsednika države „muški“ posao, pokazuje i ovogodišnja ponuda, u kojoj nema nijedne žene među kandidatima. Čast lepšeg pola do sada je branilo šest dama: Ljiljana Ćuić, princeza Jelisaveta Karađorđević, Ljiljana Aranđelović, Milanka Karić, Jadranka Šešelj i Danica Grujičić.

     predsednički izbori izbori predsednik Srbije glasanje , svi presednici srbije, presednik srbije,

svi presenici srbije

S. Đurić – I. Kljajić

izvor:Kurir

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *