album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

EU ponovo uvodi granične kontrole

MIGRANTI UKIDAJU ŠENGEN? EU ponovo uvodi granične kontrole

MIGRANTI UKIDAJU ŠENGEN?

Evropski zvaničnici danas su u Briselu priznali da je funkcionisanje Šengena “ozbiljno ugroženo” i poručili Grčkoj mora da učini dodatne napore da reši krizu u početku

Zemlje članice Evropske unije spremaju se da ograniče Šengenski režim na dve godine zbog migrantske krize, prenosi AP pozivajući se na poverljiva dokumenta.

Dokumentima, u koje je AP imao uvid, predviđeno je da svaka od 26 zemalja članica Šengen zone može jednostrano da uspostavi granične kontrole maksimalno šest meseci. Taj period može da bude produžen na dve godine ako se utvrdi da neka članica ne uspeva da zaštiti svoje granice.

 

Ova dokumenta pokazuju da su nosioci političkih odluka u EU spremni da proglase da Grčka ne uspeva dovoljno da zaštiti svoju granicu. Oko 2.000 ljudi još uvek svakodnevno stiže na grčka ostrva krijumčarskim brodovima iz Turske.

Neimenovani evropski zvaničnik pokazao je pomenuta dokumenta agenciji AP pod uslovom da ostane anoniman jer su dokumenta poverljiva. Sa druge strane, zvaničnici grčke vlade nisu želeli da komentarišu sadržaj neobjavljenih dokumenata.

Evropski zvaničnici danas su u Briselu priznali da je funkcionisanje Šengena “ozbiljno ugroženo” i poručili Grčkoj mora da učini dodatne napore da reši krizu u početku.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis, Tanjug/AP

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis, Tanjug/AP

U izveštaju koji je AP imao uvid 27. januara, Evropska komisija navodi “ozbiljne nedostatke u sprovođenju spoljne granične kontrole” dodavši da “Grčka ozbiljno zanemaruje svoje obaveze”.

Države članice Evropske unije dale su danas Grčkoj rok od tri meseca da otkloni “manjkavosti” ukontrolisanju priliva migranata i izbeglica, ili će se u suprotnom suočiti sa pograničnim kontrolama u ostatku Šengen zone, navode izvori u EU.

– Od najveće je važnosti da se Grčka pozabavi pitanjima koja su identifikovana u izveštaju koji je Evropska komisija usvojila kao prioritet i hitan zadatak – navode ministri EU u preporuci za koju dva neimenovana izvora u Briselu kažu da je danas usvojena, prenosi AFP.

U dokumentu, u koji je francuska agencija imala uvid, stoji da Grčka treba da u roku od mesec dana uspostavi akcioni plan za otklanjanje manjkavosti, a da u roku od tri meseca podnese izveštaj o njegovoj primeni.

Odluka koju su doneli ministri zbog grčkih primedbi je kulminacija višenedeljnih pritisaka na Grčku, glavnu kapiju za milion izbeglica i migranata koji su ušli u Evropu prošle godine u najvećoj takvoj krizi sa kojom se kontinent suočio posle Drugog svetskog rata, navodi Frans pres.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *