album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

FENOMEN U SRBIJI! Kokoške nose jaja u boji (FOTO)

KOKOSKE NOSE ZELENA JAJA U SUMADIJI

U šumadijskom selu Oplanić dve kokoške, već mesecima nose isključivo zelena jaja, iako jedu sve što i ostale koke

Dve od petnaestak kokoški, koje žive u domaćinstvu Dragana Mitrovića u šumadijskom selu Oplanić, već mesecima nose isključivo zelena jaja. Sve njihove “cimerke” iz istog kokošinjca nose svetla jaja, samo ove dve otpadnice crno – sivog perja, svetlo zelena. 

Dragan Mitrović kaže da su zelena i svetla jaja u tiganju ista, razlikuju se samo kada su cela. Domaćin objašnjava da kokoške žive noću u istom kokošinjcu, a danju šetaju istom livadom ispod kuće, kljucaju po istom dvorištu.

Sve žive na isti način, čak nisam siguran kada ih sve pogledam, koje dve nose zelena jaja. Sve je isto, sve one žive sa ista dva petla. Jedini nam je svima problem što se ta dva petla ne podnose. Nisam odgonetnuo šta utiče na boju jaja.

– Neki kažu da je u pitanju to što te dve koke više vole zeleniš od drugih, kojima su draži pšenica i kukuruz. Veterinari su mi rekli da su možda u pitanju minerali, ali sve koke unose iste minerale. Otkud znam koja koka šta više voli da jede – priča Mitrović za naš portal.

selo oplanic, sumadija, zelena jaja, nosilja

Dragan Mitrović u šumadijskom selu Oplanić

Foto: Telegraf

Nauka kaže da kokoške nose jaja u različitim bojama ljuske zbog pigmenta koji se deponuje na jaja dok se kreću kroz jajovod koke nosilje. Pigment je određen genetikom kokoške, pa dok neke rase ležu smeđa, druge mogu da snesu zelena ili plava jaja. Ta jaja su u suštini identična po svom sadržaju i ne postoje razlike ni u ukusu. Američka kokoška Araukana leže jaja čija je ljuska plave boje. Sa druge strane “uskršnja koka” polaže plava i zelena jaja, a ponekada i braon ili roze. Ona nije prava rasa, već mešanka.

Foto: Telegraf, koke nosilje,  zelena jaja, sumadija, selo oplanic, cudo u srbiji,

Dragan Mitrović u šumadijskom selu Oplanić

Foto: Telegraf

Ima i onih koji se zaklinju da zelena jaja imaju manje holesterola nego druga, a ima i onih koji ova jaja jedu ubeđeni da ona uopšte nemaju holesterola. Veterinari nemaju jasan stav o tome zašto se boja ljuski jaja razlikuje.

Bilo kako bilo, domaćica ove kuće u šumadijskom selu Oplanić za pravoslavni Uskrs neće kupovati zelenu boju, pošto takva jaja ima već mesecima.

izvor Telegraf/Radio XXL

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *