album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

Ispovest:”Sa 11 GODINA sam postala PROSTITUTKA”

Ispovest od koje se diže kosa na glavi: "Sa 11 GODINA sam postala PROSTITUTKA"

“Sećam se da me je stavila u sobu i onda su dvojica muškaraca, jedan po jedan, došli u tu sobu…”

Svake godine hiljade žena završe kao žrtve trgovine ljudima, a na njima se zarađuju milioni evra. Žrtve su najčešće osobe iz siromašnih krajeva i diskriminisanih grupa.

– Nekada sam krivila samu sebe. Govorila sam da im zapravo dopuštam da mi to rade. Ja sam prljava. Ja sam kriva – počinje svoju potresnu ispovest Lauren Čopek.

Pre pet godina, kada je imala samo 14 godina, upala je začarani krug prostitucije.

– Sada vidim da sam bila samo dete – priča Čopek koja ovih dana boravi u sigurnoj kući za žrtve prostitucije.

Ona je jedna od mladih Indijanki u Kanadi i njena tužna priča, nažalost, nije retkost. Kanadski Indijanci čine samo 4 odsto populacije, ali više od polovine svih žrtava trgovine seksom u ovoj državi. Razlozi su komplikovani, ali ukorenjeni su u siromaštvu, rasizmu i zlostavljanju, piše CNN

https://www.youtube.com/watch?v=IB9akHdb-xk

Dajana Redski koja se brine za žrtve seksualne eksploatacije kaže da duga istorija rasizma u Kanadi stvara ciklus nasilja i izrabljivanja.

– Teško je boriti se protiv stereotipa kada čitavo društvo diskriminiše žene i devojčice. Jako mnogo nasilja je tu upleteno i onda se sve to pretvori u trgovinu ljudima – kaže Redski.

Tanaj Litl imala je samo 11 godina kada je postala prostitutka. Jedna starija devojka davala joj je drogu i kada je postala zavisnica, prodavala ju je drugim ljudima.

– Sećam se da me jednom stavila u sobu i onda su dvojica muškaraca, jedan po jedan, došli u tu sobu. Pustila bih ih da mi rade šta žele i onda sam dobila drogu –priča Litl.
Kanadska provincija Manitoba sada radi na tranformativnim programima kojima žele identifikovati specifične pretnje i rizike koji prete indijanskim zajednicama. To je potpuno novi pristup borbi protiv seksualnog izrabljivanja. Pristup koji najviše pažnje posvećuje potrebama žrtava.

Manitobanska policija igra ključnu ulogu u svemu tome i gotovo svaki dan na ulice šalju elitnu jedinicu kojoj je cilj borba protiv seksualnog izrabljivanja i trgovine ljudima.

Zamenik šefa policije u provinciji Manitoba Deni Smit kaže da su svesni i problema u policiji. Naime, policija ima svoje predrasude i upravo to ih je sprečavalo u kvalitetnom obavljanju posla.

– Imamo posebnu ekipu za rad u zajednici. Njihov zadatak je biti na ulici, da se upoznaju s ljudima na ulici i da pokušaju uspostaviti nekakav odnos s njima – dodaje Smit.
Istraživanja su pokazala da Indijanke imaju pet puta veće šanse za nasilnu smrt od bilo koje druge etničke grupe u Kanadi.

– Još uvek živimo u društvu koje progoni Indijanke. Štaviše, dokazano je da postoji posebno tržište Indijankama. Sve to dovodi do društva u kojem one nisu prihvaćene kao ravnopravni ljudi – izjavila je Redski

 

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *