album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

KARADŽIĆ ČEKA PRESUDU: Od predsednika i vojnog komandanta do Haga

KARADŽIĆ ČEKA PRESUDU:

Sudsko veće Haškog tribunala najavilo je da će danas izreći presudu u slučaju protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je 1995. godine podigao optužnicu protiv njega. Radovan Karadžić je bio u bekstvu od 1996. godine do 21. jula 2008. godine kada je uhapšen u Srbiji. Organi Republike Srbije su ga 30. jula 2008. godine, izručili Haškom tribunalu.

Radovan Karadžić je srpski psihijatar, pesnik i političar, prvi predsednik Republike Srpske, te jedan od osnivača i prvi predsednik Srpske demokratske stranke.

Otac mu je bio zanatlija, poreklom sa Kosova. Karadžić je završio medicinski fakultet. Školovao se određeno vreme u Americi, a po povratku radio je u bolnici u Sarajevu kao psihijatar, stručnjak za depresije. Oženjen je i ima dvoje dece.

Politikom je počeo intenzivno da se bavi 1990. godine kada je izabran za predsednika Srpske demokratske stranke.

S obzirom da su muslimanske i hrvatske stranke iz Bosne i Hercegovine bile protiv ostanka BiH u sastavu Jugoslavije, Karadžić se, sa drugim srpskim političarima iz BiH, naredne 1992. godine, angažovao na stvaranju Republike Srpske koja je Srbima, u Bosni i Hercegovini, trebalo da obezbedi ostanak u jugoslovenskoj federaciji. Smatra se izuzetno strpljivim, staloženim, slatkorečivim i veštim pregovaračem.

Radovan Karadžić, hag, presuda, izrucnje, presednik rs, sudjenje, hapsenje

Radovan Karadzic

Bio je predsednik Republike Srpske četiri godine, od 1992. do 1996 godine.

 

Nakon rata u BiH, Haški tribunal je 24. jula i zatim 16. novembra 1995. podigao optužnicu protiv Radovana Karadžića i načelnika generalštabaVojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Optužnica

Optužnica Haškog tribunala tereti Radovana Karadžića po 11 tačaka, i to:

  • – po 6 tačaka za genocid, saučešće u genocidu, zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, i teške povrede Ženevske konvencije iz 1949. (namerno ubijanje).
  • – za proterivanje na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije, i druge nehumane činove – prisilno preseljavanje.
  • – za nezakonito unošenje terora među civile i držanje talaca.

 

Karadžićevi branioci, pobijaju ovo optužbe navodeći da on često nije imao komandnu odgovornost, te da je izdao više komandi o poštovanju ratnog prava. U narodu Republike Srpske, Karadžić još uvek uživa veliki ugled. U jednoj anketi sprovedenoj 2004. u Republici Srpskoj, većina građana je u Karadžiću videla nepravedno optuženog heroja, a ne ratnog zločinca.

Radovan Karadžić, hag, haski tribunal, sudjenje, optuznica, presuda

Radovan Karadžić u Hagu

Foto: Profimedia

Za Radovanom Karadžićem Interpol je raspisao poternicu, a vlada SAD je ponudila nagradu od čak 5 miliona dolara za pomoć u hapšenju Mladića i Karadžića.

Međunarodne snage pokušale su u više navrata da ga uhapse, međutim uglavnom su tada dolazili do pomagača, koje su, prema nekim navodima, zlostavljale i po nekoliko dana držale uhapšenim bez dizanja bilo kakve optužnice.

 

Hapšenje

Radovan Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine. U tom trenutku se nalazio u gradskom autobusu na liniji 73, na relaciji Beograd-Batajnica. Međutim, prema rečima advokata Svetozara Vujačića hapšenje je obavljeno tri dana ranije, 18. jula. Advokat je takođe izjavio da pored toga što prilikom hapšenja Karadžić nije pružao otpor, kapom mu je odmah prekriveno lice, tako da nije mogao da vidi ko ga je uhapsio. Oči su mu otkrivene tek kada se našao u pritvoru u nekoj prostoriji, na nepoznatoj lokaciji.

Radovan Karadžić, Drgan Dabić, skrivanje, hapsenje, izrucvanje

Radovan Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine kao Drgan Dabić

Tokom svog skrivanja predstavljao se kao dr Dragan David Dabić – istraživač u oblasti psihologije i bioenergije. Pod lažnim imenom učestvovao je na više predavanja.

Kada je uhapšen, Karadžić je bio potpuno neprepoznatljiv: sede, duge kose vezane u rep, duge, sede brade sa brkovima i naočarima, uglavnom sa šeširom.

Poezija Radovana Karadžića

Jedna od njegovih pesama, na koju je bio posebno ponosan, glasila je:

Ja čujem kako nesreća zaista korača
pretvorena u bubu.
Kad dođe čas smrviće bubu
k’o što trošnog pevača mrvi tišina i pretvara ga u glas.

Ja znam da je sve ovo priprema jauka
šta sprema crni metal u garaži.
Gle kako strah pretvoren u pauka
po svome kompjuteru odgovor traži. 

Nakon što je te 2008. godine, ministarka pravde Vlade Srbije Snežana Malović potpisala odluku o izručenju, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom, Karadžić je 30. jula 2008. godine u 3.45 izveden iz zgrade Okružnog suda u Beogradu i prebačen na beogradski aerodrom Nikola Tesla. Prvo je prebačen avionom Vlade Srbije iz Beograda u Roterdam gde je stigao oko 6.30 ujutru, a potom je helikopterom prebačen u zatvor u Ševeningen.

 

Karadžić je 31. jula 2008. prvi put izveden pred Sudsko veće Haškog tribunala kojim je predsedavao sudija Alfons Ori iz Holandije. Optuženik je objavio da želi da se brani sam.

Nakon 8 godina suđenja, Haški tribunal će Radovanu Karadžiću izreći presudu danas.

izvor:srbijadanas/Radio XXL

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *