album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

Mir Božji, Hristos se rodi: Srećan Božić

Mir Božji, Hristos se rodi: Srećan Božić

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Praznovanje Božića počeće prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej je u Hramu Svetog Save, pošto je upaljen badnjak na platou ispred hrama, služi večernju.

Poglavar SPC, koji će danas u devet časova služiti svetu arhijerejsku liturgiju u u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, poručio je u poslanici da ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu.

U Božićnoj poslanici patrijarh je poručio i da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Kako je najavljeno, liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.

LOMLjENjE ČESNICE NA TRGU REPUBLIKE
Unija pekara Srbije, po jubilarni 25-ti put, organizuje danas na Trgu Republike tradicionalno lomljenje božićne česnice, prečnika 1,5 metara i teške 50 kilograma, u kojoj će se nalaziti tri zlatna dukata.

Kako je saopšteno iz Unije pekara, članovi Esnafa Unije pekara Srbije praviće božićnu česnicu prečnika 1,5 metra, koja će biti sastavljena od 500 manjih delova i teška 50 kilograma, u kojoj će se nalaziti tri zlatna dukata.

Ove godine, zbog sve većeg broja posetilaca manifestacije, biće napravljana još jedna česnica, prečnika 2,5 metra i teška 180 kilograma, a ručna izrada te česnice trajaće pet časova, u čemu će učestvovati sedam majstora.

Pored česnice, pekara “Braća Stanković” darovaće građanima 7.500 pekarskih jedinica spakovanih u 2500 paketića, a Unija pekara Srbije i ove godine darovaće građanima 2.500 božićnih krstića.

Podršku organizaciji ovog događaja pružili su Skupština grada Beograda, Sekretarijat za saobraćaj, Turistička organizacija Beograda, Patrijaršija srpske pravoslavne crkve, Policijska stanica Stari Grad i Komunalna policija grada Beograda.

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *