album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

OTVORENA DŽAMIJA U BANJALUCI: Vernici i evropski zvaničnici prisustvuju molitvi! (VIDEO)

OTVORENA VELELEPNA DŽAMIJA U BANJALUCI: Vernici i evropski zvaničnici prisustvuju molitvi! (VIDEO)

 

Ova ceremonija okupiće više od 10.000 vernika, predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, zvaničnike i diplomate regiona i Evrope, zbog čega se pored verske, kulturne i istorijske vrednosti, ovaj trenutak već sada tumači i kao društveno – politički podvig u BiH

U toku je svečanost otvaranja obnovljene džamije u Banjaluci. Ispred džamije već se nalazi oko stotinak vernika koji od sinoć pristužu iz svih krajeva BiH i zemalja Evropske unije.

oš sinoć do duboko u noć vernici su po dolasku u Banjalukuposećivali ovu bogomolju. Očekuje se da će ceremonija okupiti više od 10.000 vernika, predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, zvaničnika i diplomata regiona i Evrope, zbog čega se pored verske, kulturne i istorijske vrednosti, ovaj trenutak već sada tumači i kao društveno – politički podvig u BiH.

Prethodna dva meseca na organizaciji svečanosti otvaranja banjalučke džamije, svi nivoi nadležnosti i vlasti u zemlji s jednakim zalaganjima ukazivali su na važnost mira, dijaloga i bolje budućnosti.

Radujem se beskrajno da se leče ratne rane u BiH i da se stremi ka pobedi vernika i čoveka. Mi svi zajedno i odgovorno, svako u svojoj nadležnosti, ne smemo da dozvolimo da se politizuje ovaj povesni trenutak, jer identiteti svih naroda ovih prostora bogatstvo su svih nas – rekao je za “Nezavisne” nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Banjalučanin je, kao i otac Vanja Jovanović, paroh Stare pravoslavne crkve, obojica danas sa adresama u Sarajevu.

Ja sam dete komšiluka džamije. Velika je moja radost što se ovaj biser kulturno-istorijski, ali i duhovnog i verskog identiteta, vratio tamo gde neotuđivo pripada. Svako molitveno mesto sa kojeg Bogu preobražavamo i posvećujemo svoj život gradi sve nas – naglasio je Jovanović za “Nezavisne”.

Od petka u Banjaluku pristiže 100 autobusa sa vernicima i gostima, pa sam centar Banjaluke nadziraće oko 1.000 policajaca RS, uz podršku svih bezbednosnih struktura u BiH, EUFOR-a i helikopterskih servisa. Na ulazu u grad nalaze se kontrolni punktovi, ali se ne očekuje veće zadržavanje. MUP RS želi da se svi građani koji s dobrim namerama pristižu na svečanost, kao i gosti i vernici, osećaju apsolutno sigurno.

Od posebne važnosti je da se iz Banjaluke pošalje poruka mira, suživota i otvorenosti, kao što i treba biti u čitavoj BiH – naglasio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS. Policija RS nema nijednu informaciju koja bi ukazivala na to da postoji opasnost od potencijalnog narušavanja bezbednosti ovog skupa, niti je prethodnih meseci šta ukazivalo na to. Gradske vlasti u Banjaluci u ovom danu vide turističku važnost zbog broja poseta, noćenja i utisaka koje će posetioci poneti iz grada na Vrbasu.

U krugu kompleksa džamije upriličene su izložbe fotografija i umetnina, a otvorena je i suvenirnica sa autentičnim lepotama Banjaluke. Prethodnih dana je organizovan niz kulturno-umetničkih događaja na ovu temu. Izuzmu li se pojedinačni incidenti i vandalizam, koji su s prvim godinama obnove ometali tokove gradnje, prethodnih 15 godina u obnovi Ferhadije učestvovali su svi. Najviše vernici i Islamska zajednica BiH, kao i Turska, SAD, Velika Britanija, Katar, Nemačka, a višemilionska sredstva uložili su i Veće ministara BiH i Vlada RS.

Za mene je ovo jedan od najradosnijih trenutaka, a mislim i za sve druge vernike i sve ljude koji nisu islamske vjeroispovijesti – prokomentarisala je u petak Aldina Huskić, jedna među brojnim vernicima koji su već u petak klanjali džuma-namaz u džamiji, uz ozvučeno učenje Edhema ef. Čamdžića, bivšeg muftije banjalučkog, koji je imao veliku ulogu u obnovi u prethodnih 14 godina.

Pre svega, dobrodošlica i zahvalnost duguje se medijima i novinarima koji su godinama s interesovanjem pitali za obnovu i pratili njen tok. Jedrila je i dobila ruho. Bio sam optimista i evo vidite u nizu sve verske objekte, svih naroda. Ne sukobljavaju se crkva i džamija, već umovi pomračeni – naglasio je ef. Čamdžić.

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, istakao je da ova svečanost ima izuzetno značenje za mir, suživot i toleranciju u ovom regionu, ali i šire. Ovo je, potcrtao je on, poseban trenutak, ne samo za Banjaluku, nego i za čovečanstvo. Ferhadija ili džamija je do temelja minirana u maju 1993. godine i fragmenti najznačajnijeg objekta islamske arhitekture 16. veka organizovano su tada odvoženi na obližnje deponije. Godine 2001., vandali su sprečili postavljanje kamena temeljca i tom prilikom ubijen je vernik Murat Badić, ali je nedugo kasnije počela ponovna izgradnja Ferhadije, jednog od simbola grada na Vrbasu.

Program svečanosti Svečanost počinje ove subote u 10.30 časova. Nakon muzičkog dela programa, odnosno interpretacije islamske duhovne muzike, prvi će se obratiti u svojstvu domaćina Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, zatim Milorad Dodik, predsednik RS, Ahmet Davutoglu, premijer Turske u ostavci, Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH, zatim slede govori predstavnika SPC, Katoličke crkve, Jevrejske zajednice, Huseina ef. Kavazovića, reis-ul-uleme IZ BiH, njegovog prethodnika Mustafe ef. Cerića, kao i muftije Turskog Mehemeta Gormeza. Na ceremoniji otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, pored velikog broja gostiju, prisustvovaće i Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz RS, delegaciju Vlade RS predvodiće Željka Cvijanović, premijer RS, a u delegaciji Narodne skupštine RS su potpredsednici Senad Bratić i Željka Stojičić, te narodni poslanik Ilija Stevančević. Predviđen je niz odvojenih zvaničnih susreta među gostima svečanosti, odnosno u svojstvu funkcija koje obavljaju.

Za ovaj događaj akreditovano je više od dve stotine novinara iz BiH, regiona i Evrope.

(Telegraf.rs / Nezavisne novine)

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *