album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

SAMO BOMBARDUJTE, POPUSTIĆE ONI: Evo šta je Zoran Đinđić ZAISTA rekao o NATO agresiji na Jugoslaviju

ZORAN DJINDJIC-SAMO BOMBARDUJTE, POPUSTIĆE ONI

Evo izjava koje je nekadašnji premijer dao za nemački list “Der Spiegel” i američki “NY Times”.

Ukoliko na internetu potražimo izjave Zorana Đinđića vezane za NATO agresiju na Jugoslaviju 1999. godine koja je započela na današnji dan, dolazimo do dve ključne izjave koje se pripisuju bivšem premijeru države:

“Samo ih bombardujte, popustiće oni” i “Jugoslavija se mora bombardovati” su navodi kojima se Đinđić “citira” i dan danas, 13 godina nakon atentata na njega. Međutim, da li je Zoran to zaista izjavio ili se radi o zlonamernom interpretiranju njegovih analitičkih izjava i korišćenju nacionalne histerije? Odgovor nam daju same publikacije za koje je Đinđić govorio, “NY Times” i “Der Spiegel”.

Izjava Zorana Đinđića od 8. maja 1999. godine za “Times” u kojoj on kako njegovi protivnici kažu “crno na belo” poziva NATO da nastavi bombardovanje naše zemlje sve dok Milošević ne padne sa vlasti:

– Ukoliko se rat završi sa potpisom mirovnog sporazuma, a istovremeno na vlasti ostane isto vođstvo, sa Miloševićem na čelu, tragedija će se nastaviti – rekao je Đinđić za američki list (u zajedničkoj izjavi sa Milom Đukanovićem), i kako se ističe, “time je nedvosmisleno pokazao svoju autošovinističku prirodu”. Originalni tekst možete pogledati OVDE, ali jedno je jasno – izjava je potpuno izvučena iz konteksta i Đinđić ni u jednom trenutku ne kaže kako se “Jugoslavija mora bombardovati”.

Zoran Đinđić

Foto: Profimedia

Druga njegova izjava koja služi kao “municija” političkim i ideološkim protivnicima izašla je u listu “Der Spiegel” na nemačkom jeziku (ceo intervju pogledajte OVDE), i istinitost navoda o tome šta je tačno rečeno može proveriti svako sa znanjem nemačkog jezika – evo i prevoda “sporne izjave”:

– U svojim kompromisima on uvek iznova pokušava da blefira. Milošević uvek na početku želi da da manje nego što se od njega traži, a na kraju uvek da i više nego što je traženo. Delimičnim povlačenjem trupa, on se nada da će međunarodna zajednica biti zadovoljna i da će zaboraviti svoje ciljeve.

Kao i:

– Pitanje je da li je Milošević ovaj cilj preskupo platio? Ako Srbija posle rata ostane razrušena i izolovana, bez međunarodne pomoći, onda je to Pirova pobeda. Crna Gora će se u tom slučaju vrlo brzo odvojiti od Jugoslavije.

Više je nego očigledno da su Zoranu Đinđiću reči “Samo bombardujte, popustiće oni” bez trunke srama ubačene u usta, a izjave o tome kako Kosovo mora ostati deo naše zemlje se zgodno zaboravljaju u cilju raspirivanja mržnje i sticanja poena na osnovu rekreiranja istorije. Podsećanja radi, o Kosovu je Đinđić rekao sledeće:

– Dugotrajno rešenje je jedna vrsta autonomije Kosova u okviru demokratske Jugoslavije i Srbije.

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *