album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

Spomenko Gostić najmladji borac rata u Bosni, ov je njegova tuzna prica VIDEO

Pre 23 godine poginuo je najmlađi vojnik u ratu u Bosni, Spomenko Gostić, i ovo je njegova tužna priča (VIDEO)

Mali heroj je danas gotovo zaboravljen od svih. Do seoskog groblja, gde je sahranjen, može se doći samo peške, kroz šumu, a nijedna institucija nije se nikada setila da oda dužnu poštu dečaku

Spomenko Gostić je bio vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poginuo je na današnji dan 1993. godine prilikom napada muslimanskih snaga na planinu Ozren. Za svoje zasluge je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Rođen je 14. avgusta 1978. godine u Doboju, a 14 godina kasnije, kada je izbio rat, pridružio se redovima Vojske Republike Srpske.Ubrzo je bio raspoređen na prvu liniju fronta gde se hrabro borio i mnogo puta bio ranjavan.

spomenko_gostic,doboj, najmladji borac, republika srpska, doboj crkva, bista heroju, tuzna prica

Spomenko Gostić je bio vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske

Međutim, samo godinu dana kasnije, prilikom ofanzive muslimanskih snaga na planinu Ozren, teško je ranjen. Podlegao je povredama, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Joviću.

Nakon završetka rata selo Jovići su pripali Federaciji BiH, pa su njegovi bivši saborci zatražili premeštanje posmrtnih ostataka na teritoriju Srpske.

 

Taj plan još nije ostvaren, ali su u nekim gradovima Republike Srpske pokrenute inicijative za imenovanje ulica po Spomenku Gostiću.

Malo ko zna da je Spomenko odbio ponudu da ode daleko od rata i živi u tuđoj zemlji bezbrižnim životom, sve dok njegova zemlja ne bude doživela mir i slobodu.

Doboj,: Bista heroju, Spomenku Gostiću, dobroj crkva

Doboj: Bista heroju Spomenku Gostiću

Spomenko je imao oca, ali to nije ni znao. On ga se odrekao kada je imao 4 godine, a danas prima penziju na ime poginulog sina.

Pre dve godine je na dan njegove smrti, u Doboju ispred crkve otkriven spomenik ovom mladom heroju.

https://www.youtube.com/watch?v=4XNr5335wsk

izvor:Telegraf

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *