album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

STARLETI PLENE STAN, KOLA I ROLEKS OD 35.000: Jevđenović ostaje bez imovine!

Prva na udaru Zakona o poreklu imovine

Prva na udaru Zakona o poreklu imovine

Na doboš: Dušica Jevđenović mogla bi da ostane bez stana od 200.000 evra, džipa i „audija“, kao i „roleksa“ od 35.000 evra ukoliko ne bude mogla da objasni kako je sve to stekla

BEOGRAD – Dušica Jevđenović (23), bahata savetnica u Vladi, koja se hvalila da joj je diplomatski pasoš sredio predsednik Srbije Tomislav Nikolić lično, moraće da dokaže otkud joj basnoslovno bogatstvo, kad bude izglasan zakon o poreklu imovine, najavljen već za septembar.

Ova „državna starleta“ hvalila se na društvenim mrežama da u svom vlasništvu ima stan od oko 100 kvadrata na Bežanijskoj kosi, koji košta oko 200.000 evra, dva automobila, procenjene vrednosti oko 130.000 evra, te skupoceni sat „roleks“ od 35.000 evra. Tako će, već od septembra, Jevđenovićeva biti primorana da dokaže poreklo imovine koja je nesrazmerna u odnosu na njena mesečna primanja, platu savetnice u Vladi Srbije. Savetnici u Vladi, u zavisnosti od stručne spreme, imaju platu u proseku 50.000-60.000 dinara. A kad se tome doda da Jevđenvićeva ima 23 godine, a da je, kako je rekla, već četiri godine na mestu savetnika, to znači da je zaposlenje dobila sa 19. Ona nije krila da je stan i skupe automobile dobila do moćnog političara kome je rodila sina, ali pred nadležnima će morati da otkrije ko je čovek koji je na nju potrošio toliki novac kako bi se utvrdilo kako je on došao do tolikog bogatstva.

Oduzimanje limuzina

Predsednik Transparentnosti Srbije Vladimir Goati kaže da, ukoliko nadležni organi stvarno žele da se obračunaju s visokom korupcijom, u zakonu o poreklu imovine moraju da budu predviđene i odredbe kojima bi se kontrolisala imovina ljudi poput savetnice u Vladi Dušice Jevđenović.

– To je vrzino kolo i ako zakon bude uspeo da to barem i delimično rasplete, onda će to stvarno biti početak borbe protiv korupcije među političarima. Uveren sam da ta Jevđenovićeva nije jedina savetnica u Vladi. Ona je mlada, a prema pisanju medija, ima ogromno bogatstvo. Ali zakon, kao što to obično biva, može da se zaobiđe, pa da sve bude poklon, čije poreklo onda ne mora da se ispituje. Zakonodavac bi trebalo da predvidi i odredbu po kojoj bi na proveri morali da budu i skupoceni pokloni, naročito nekretnine i automobili, i ako se ispostavi da su od nekog političara, da to dalje ide na proveru – naglasio je Goati. Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da bi, ukoliko zakon bude bio usvojen, svi poput dotične savetnice mogli doći na udar.

– Videćemo kakav će biti predlog zakona, ali ukoliko i poreklo poklona bude istraženo, imovina bi mogla biti oduzeta, čak i nižim službenicima. Ali videćemo kakva će biti konačna verzija zakona – naglasio je Stojiljković.

Paukova mreža

Da će ovaj zakon suštinski razotkriti vezu politike s korupcijom, a koje je godinama pod velom tajne, nedavno je najavio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ističući da će se konačno stati na put svima onima koji su od rada u državnoj službi uspeli da kupe skupocene automobile.

– Ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara da bude veliki gazda koji ima dva „poršea“ ili dva velika „mercedesa“ i 17 kuća i stanova. To sa platom do 80.000 dinara ne može, pa ćete morati da objasnite kako ste to stekli – kazao je Vučić.

Nema šta nema
OGROMNO BOGATSTVO SA SVEGA 23 GODINE

Dušica Jevđenović je od famoznog političara na poklon dobila džip „mercedes“ GL klase, koji košta oko 100.000 evra, ali i „audi TT“od 30.000 evra. Od pomenutog moćnika dobila je stan od oko 100 kvadrata za sebe i sina u vrednosti od oko 200.000 evra, a luksuzna nekretnina potpuno je opremljena najmodernijom tehnikom. Kako tvrdi izvor našeg lista, moćnik savetnici plaća skupocena putovanja, ali je i obasipa luksuznim nakitom. Tako je ona za 23. rođendan od političara dobila, ni manje ni više, nego ručni sat „roleks“, čija je cena čak 35.000 evra.

Branko Radun
TEKTONSKI POREMEĆAJI

Politički analitičar Branko Radun smatra da će zakon o poreklu imovine dovesti do tektonskih poremećaja na političkoj sceni.- Svedoci smo da najobičnija savetnica živi poput holivudske zvezde i pritom se time hvali na društvenim mrežama. Pitanje je samo koliko je takvih kao što je ona. To je ozbiljna korupcija – rekao je Radun.

izvor:Kurir/Radio XXL

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *