album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

UMRO DRAGAN NIKOLIĆ! Poznati srpski glumac preminuo u bolnici!

ZBOGOM LEGENDO! UMRO DRAGAN NIKOLIĆ!

Legendarni srpski glumac Dragan Nikolić (72) preminuo je jutros u bolnici u Beogradu posle duge i teške bolesti

Nikolić, koji je nedavno i operisan, hitno je primljen u bolnicu gdje su se lekari borili za njegov život. Bio je na aparatima i nije mogao samostalno da diše. Nažalost, nije preživeo

Glumac već neko vreme bolovao od teške bolesti digestivnog trakta.

Nikolić je već 1964. godine dobio prvu filmsku ulogu, u “Pravom stanju stvari”, a prvu značajniju ulogu odigrao je u filmovima “Kad budem mrtav i beo”, I “Život je lep” iz 1967. godine. Poznat je i po ulozi u TV-seriji “Otpisani”, a mnogi i danas pamte njegovu ulogu Prleta.

Dragan Nikolić zasigurno spade u legendarne glumce naše kinematografije. Ne samo da je poznat po sjajnim filmovima, odličnim predstavama koje je izvodio u beogradskom dramskom pozorištu, nego i po porodičnom životu koji vodi bez mnogo skandala i harmoničnom braku koji je trajao više od četiri decenije sa našom sjajnom glumicom Milenom Dravić.

Bracni par/glumci/Milena Dravic/Dragan Nikolic/ brak, smrt, bolest, ljubav, legenda

Bracni par/glumci/Milena Dravic/Dragan Nikolic

rtvbn.com
LJUBAV ZA SVA VREMENA Milena Dravić i Dragan Nikolić

Karijera puna nagrada

U svojoj biografiji pored brojnih filmskih i serijiskih ostvarenja glumac čiji je nadimak Gaga, osvojio je ima i veliki broj nagrada i priznanja. Ovo su neke od najznačajnijih nagrada koje je ovaj vanvremenski srpski glumac dobio:
„Nagrada Car Konstantin“ za ulogu u filmu „Nacionalna klasa“ 1979-te godine,
„Nagrada Zlatna Arena“ za ulogu u filmu „Banović Strahinja“ 1981-e godine,
„Nagrada Povelja“ dobijena u Nišu za ulogu u filmu „Balkan ekspres“ 1983-e godine,
“Nagradna Povelja” za ulogu u filmu “Nešto između” koju je dobio 1983-e godine
„Oktobarska nagrada grada Beograda za ulogu nasilnika Gare“ u filmu „Život je lep“ 1985-e godine,
„Izvandredna nagrada za glumu“ na svečanostima „Ljubiša Jovanović“ održanim u Šapcu 1996-te godine,
„Nagrada Pavle Vuisić“ za životno delo 2000-te godine,
„Nagrada Zlatni pečat“ 2013-te godine;

Nikolić je rođen 20-og avgusta 1943-e godine u Beogradu od oca Dušana i majke Jelene. Njegovo kršteno ime je koje je dobio od svog kuma jeste Dragoslav, međutim zanimljivo je da kasnije zbog jedne štamparske greške to ime neće koristi, već samo Dragan. Njegovi preci su se pezivali Živković, ali njegov deda je promenio prezime u Nikolić po uzoru na svog pradedu koji se zvao Nikola. Dragan je imao starijeg brata Miroslava i dok je rastao upravo mu je Miroslav bio uzor. Nakon što je završio osnovno obrazovanje, Dragan upisuje „Četrnaestu beogradsku gimnaziju“. Međutim istu ne završava, već se premešta u ekonomsku školu u kojoj provodi dve godine. Odmah nakon toga Dragan se prijavljuje na „Akademiju za pozorište, film, radio i televiiju“ gde uspešno polaže prijemni. Tada sa sedamnaest godina koliko je imao on je postao najmlađi student na akademiji. Nikolić je i diplomirao na „Fakultetu dramskih umetnosti“ koji se nalazi u Beogradu.

Svoju karijeru kao glumac Nikolić je započeo davne 1964-te godine sa ulogom u filmu „Pravo stanje stvari“. On je u filmu imao manju ulogu, a na kreditima nakon filma potpisan je sa svojim krštenim imenom Dragoslav.  Odmah sledeće godine, on dobija ulogu u televizijskoj seriji „Dovoljno je ćutati“ gde se na kraju u kreditima umesto njegovom imena Dragoslav greškom piše Dragan, pa tako njegov nadimak ustvari postaje neka vrsta njegovog umetničnog imena i od tada on nastavlja da se potpisuje kao Dragan.

Dragan Nikolic/  Voja Brajevic

OTPISANI;PRLE I TIHI

ULOGA KOJA MU JE OBELEŽILA KARIJERU Kao Prle u “Otpisanima” sa Vojom Brajovićem

Nakon niza manjih uloga, Dragan dobija i prvu značajniju ulogu i to je bila uloga sezonskog radnika čiji je moral prilično diskutabilan u filmu „Kada budem mrtav i beo“ iz 1967-e godine. Godinu dana kasnije on glumi u filmu „Tri sata za ljubav“, a za obe ove uloge nagrađen je diplomom na festivalu u Puli 1968-e godine.

Pored filmske karijere Dragan je uporedo razvijao i svoju pozorišnu karijeru, pa je tako još od 1969-e godine on član Beogradskog dramskog pozorišta  i Ateljea 212. Nikolić je se pokazao i kao vrstan improvizator i odličan pozorišni glumac, pa je tako imao preko dvadeset zapaženijih pozorišnih uloga, gde je izgradio vrlo uspešnu karijeru.

PODSETIMO SE NEMERLJIVOG TALENTA GLUMAČKE LEGENDE:

 

https://www.youtube.com/watch?v=v63qXvinYns

 

izvor;informer/RadioXXL

 

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *