album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

BESEDA //SRBIJA NAS ZOVE ANĐELI MOJI Pogledajte govor srpskog oficira pilotima pred okršaj sa NATO!

Pre nego što će poleteti u susret avionima Alijanse komandant 98. jurišnog puka Sreto Malinović obratio se svojim pilotima.

“Sinovi moji dragi, Tigrovi 98. jurišnog puka! Letesmo do danas hiljade letova iznad naše otadžbine, letesmo i uživasmo u njenoj lepoti iz vazduha. Ali danas, danas vas ne vodim na jedan takav let, danas vas vodim na let sa kojeg se možda nećete vratiti.

Možda je ovo let u smrt, ali ne običnu, već časnu, sa hiljadu kilometara na čas. To je privilegija samo nas odabranih. I danas kao neobrojeno puta u našoj istoriji, ne naređuje naša komanda.

komandant 98. jurišnog puka ,Sreto Malinović, pilot, junak, srbski komadant

komandant 98. jurišnog puka Sreto Malinović

Srbija nas zove anđeli moji čelični! Ista ona u kojoj provedošmo naše najlepše dane. Srbija zove!

Ispod naših krila ostaće naši gradovi,  naša deca, žene, majke i očevi. Ne bacajmo ljagu na naš obraz,
neka vas vodi geslo sa naše ratne zastave, zastave 98. Jurišnog puka – Otadžbina iznad svega.

To geslo smo zajednički izabrali,  pokažimo da nam je ono i na srcu. Znam dragi moji, da danas nema teže stvari na svetu nego biti pilot ratnog vazduhoplovstva. Ni teže ni ponosnije!

beseda komadana, sreta malinovic, pilot, srbija, nebo, borba, pitoti srbije, nato agresija

BESEDA JUNAKA SretE Malinović ASrbija nas zove anđeli moji čelični!

Ja vam ne mogu obezbediti stanove, veće plate, bolji život. Obezbediću vam let u večnu slavu,  u koju ću vas ja lično povesti! Zato za mnom, krilo uz krilo kao nebrojeno puta do sada. Za čast profesije, za obraz otadžbine. Na avione!”

A OVO JE PRICA O JOS JEDNOM JUNAKU KONADANTU LOVACKE AVIJACIJE MELENKU PAVLOVICU

Dokumentarni film o pilotu „miga 29“ Milenku Pavloviću, komandantu 204. lovačkog avijacijskog puka. To je priča ne samo o heroju koji je 1999. godine poginuo braneći nebo rodnog Valjeva nego i o velikom čoveku koji je svesno otišao u smrt kako bi zaštitio svoje kolege i prekinuo besmisleno žrtvovanje pilota i avijacije.

Dokumentarni film „Let u smrt“ urađen je u produkciji Informativnog programa RTS-a, 2006. godine. Autor je Slađana Zarić, a reditelj Boban Simojlović.

Piloti ne umiru

pilot MilenkO Pavlović,pilot junak, valjevo, osecina, mig29, nato agresija

piloti nikad ne umiru

U Valjevu, nad kojim je oboren 4. maja ‘99, kao i rodnom Gornjem Crniljevu, opština Osečina, obeležena je desetogodišnjica pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, koji je bio komandant 204. lovačkog avijacijskog puka. Položeni su venci na Spomen-obeležje u Valjevu, kao i na mestu pada aviona, u selu Bujačić, Valjevo je nadleteo MIG 29, u Domu kulture održan prigodan program.

U prisustvu porodice poginulog pilota, pripadnika RV i PVO VS, vojnika, đaka osnovaca, posle himne, gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević je rekao da su Valjevo, Osečina, i cela Srbija ponosni na delo pukovnika pilota Milenka Pavlovića, predsednik opštine Osečina Nenad Stevanović da na srpskom narodu ostaje da sačuva sećanje na heroja. Dok je komandant Ratne avijacije VS general Dragan Katanić poručio da je heroj Milenko jedan od malog broja ljudi koji je bezgranično zadužio ovu zemlju, te da heroji piloti nikada ne umiru, oni samo odlaze, i ne vraćaju se.

U prigodnom programu učestvovali su i valjevski glumci iz beogradskih pozorišta, Nenad Jezdić, Nela Mihailović, Zoran Ćosić, Katarina Vićentijević, te saksofonista Jovan Maljoković i grupa Neverne bebe, dok je besedu Pad ka nebu izgovorio književnik Radovan Beli Marković.

Za pogibiju pilota Pavlovića vezane su neke kontroverze, naime, toga dana, 4. maja ‘99, u poseti Valjevu, i vojnoj fabrici “Krušik” – tokom čijeg bombardovanja je, dva dana ranije, stradalo i naselje Radnička kolonija, bez žrtava – su bili visoki eksponenti tadašnje vlasti, Milomir Minić i dr Milovan Bojić.

Neko je izdao naredbu o poletanju, pilot koji je trebao da poleti iz Batajnice je utvrdio da mu ne radi radar, iz Stare Pazove je dojurio komandant puka Pavlović i poleteo u svom MIG-u 29.

Poslednje reči pilota Pavlovića koje su zabeležene u bazi avijacije bile su: “Vide me, ja ih nemam.” Avion je, pogođen sa dva projektila iz NATO aviona, pao u selu Petnica, nedaleko Valjeva.

Naknadno su se pojavile tvrdnje da je MIG pogođen i sa zemlje, granatom PVO-a. Kad je avion oboren ažurni lokalni elektronski mediji su “pouzdano” javili da je pogođen neprijateljski avion, celo Valjevo se sjurilo da ‘vata pilota. Na prvu godišnjicu pogibije pilota, 2000, u Valjevu je podignuto Spomen-obeležje.

Ceo taj događaj je politički istrumentalizovan, među brojnim posterima Slobodana Miloševića, te transparentima “Pokazali smo da umemo i možemo da se branimo, gradimo i razvijamo”, u prisustvu Milomira Minića i Milutina Mrkonjića, i drugih tadašnjih drugova, komandant avijacije general Spasoje Smiljanić je održao miloševićevski govor osuđujući laži i pritiske sračunate da se kompromituje legalna i legitimna vlast. I pored brojnih predloga, pilot pukovnik Milenko Pavlović, jedan od najboljih pilota i oficira tadašnje vojske, nije proglašen za narodnog heroja.

Prilikom polaganja venaca, ove godine, na Spomen-obeležje pilot pukovnik 204. lovačke avijacijske baze, Milan Milinković, je apelovao na opštine Valjevo i Osečina, te vojne strukture, da obnove zahtev da pilot Pavlović bude proglašen za narodnog heroja, naglasivši, pri tom, da se njegova porodica deset godina sudi sa državom zbog onoga što joj pripada.

Radio XXL

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *