album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

Legendarni Ivica Osim: Na Balkanu kuha kao u ekspres-loncu!

Legendarni Ivica Osim: Na Balkanu kuha kao u ekspres-loncu!

Nogometaš, trener i bivši predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH 

Sarajevski duh uvijek će biti živ dok postoje “Bordo” i “Plavi”, kaže u intervjuu za “Dnevni avaz” Ivica Osim, legendarni nogometaš, trener i bivši predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH. Sutra će se na stadionu još jedne fudbalske legende Asima Ferhatovića Haseta odigrati važan derbi Sarajeva i Željezničara, koji će, vjerovatno, odlučiti prvaka BiH u fudbalu ove godine.

– Sarajevo će uvijek biti podijeljeno na dva spola koji ne mogu funkcionirati jedan bez drugoga. Nema Želje bez Sarajeva, čaršije bez Grbavice. Ovaj derbi je jedna pozitivna priča, jer je prvenstvo neizvjesno. Zamolio bih publiku da ne bude neke frke, nadam se da će napraviti pozitivnu atmosferu, pa kakav god rezultat bude. Valjda im je jasno da je bolje s mirom nego stalno u belajima. Šta će nam belaji, njih ima i previše, ne trebamo ih još i po derbijima tražiti – kazao je Osim.

Neuništivi duh

Spomenuli ste sarajevski duh. Je li on opstao u ovim teškim uvjetima? 

– Jeste sve naopako. No, Bosanci znaju sačuvati svoju dušu. Vjerujem da će sarajevski duh preživjeti sve nedaće jer je neuništiv. Mi smo duhoviti i kada treba i kada ne treba, to će nas sačuvati. Smijemo se kad je najteže, zafrkavamo se s nedaćama, šta ćeš drugo… Znaju nas u svijetu po tome. A BiH se uvijek znala po kvalitetnim pojedincima, talentima u pisanju, slikarstvu, sportu, filmu… Po Papetu i Meši, Tanoviću, muzičarima… Ali, nažalost, najpoznatija je po Srebrenici i ratu.

Posljednji događaji u Makedoniji, ali i u BiH za mnoge su novo upozorenje da ovaj dio Evrope nije miran. Kako Vi na to gledate? Kuda idu Balkan i BiH?

– Oštri su uvjeti, kamo sreće da se ne kuha kao u ekspres-loncu. Mi smo Balkanci zlopamtila. Ne znam je li to klima koja nam ne odgovara pa bude svašta ili nas je iskvarila ova divota i ljepota prirodnog okruženja. Trebamo živjeti zajedno i kada je teško i kada je lako. Moramo pokušati vratiti zajedništvo, ali prvo treba to u svojoj avliji uraditi, pa onda šire. Možda je šansa i preko fudbala koji može nadvladati tu negativnost. Ali ni tu ne treba pretjerivati i vezivati pobjede s nekim grupacijama, religijama, a to se zna često desiti kod nas. To je dobra osnova za početak nekog konflikta.

Na Balkanu ima, kako mnogi misle, i sve više jugonostalgičara. Šta je uzrok tome? Jeste li Vi među njima?

– Ja sam austrougarski đak. Navikao sam se, radio sam u uređenim državama. Kamo sreće da čovjek može presaditi nešto iz tih država na Balkan. To je stvar političara, neka se zapitaju u kakvim nam uvjetima rastu djeca. Na cijelom Balkanu nešto ne štima, ljudi zapadnu u krizu.

Djeca slušaju priče starijih, a nije dobro kada se želimo vratiti u prošlost. Svi smo mi pomalo jugonostalgičari. Od nostalgije se ne živi. Iz prošlosti trebamo izvući pouke, ali neće nam ona pomoći da sredimo sadašnje nedostatke.

Sve rasprodamo

Živjeli ste u Austriji. Je li nam Evropa mnogo pobjegla?

– Što se više približavamo, ona nam je sve dalja. Ali treba se i ona nas pričuvati. Rastu u Bosni novi baždarevići i sušići. Često se zapitam otkud nam više toliki talent za sve. Sve imamo, budemo u svemu osvježenje kad “izađemo” u Evropu. Naš problem je što uvijek sve rasprodamo. Postat ćemo kao Grčka. Talenti odlaze.

Danas je najprimamljivije biti fudbalski menadžer. Dosta je takvih “velikih” kod nas. Pokupe djecu na livadi dok trče za loptom i rasprodaju ih po Mađarskoj, Rumuniji i naše cvijeće raste u tuđoj bašti.

Kad već imamo blago, zašto to nismo uspjeli kapitalizirati?

– Sistem nam nameću drugi, ali krivica je samo naša. Mi ne znamo sačuvati ni prirodne, a ne ljudske resurse. Kod nas nema nikakve sredine. Moraš biti ili najbolji ili najgori. Uspjehe dižemo u nebeske visine, a kada ne uspijemo, sami sebe zakopamo na dno. Ne učimo ništa na vlastitim greškama. Dugo smo trenirali zajedništvo da bismo to zaboravili, ali ide nam to od ruke.

Pokvarimo igrače preko noći

Ekipa Željezničara je iznenađenje. U trenutku kad su ih svi otpisivali i iz borbe za Evropu, uspjeli su doći u poziciju da mogu osvojiti titulu. Mogu li „Plavi“ do titule?

– Željezničar ima mladu ekipu, ali bi mogli malo “prikočiti” s tom mladošću. Bolje da se ne diže frka oko Bajića, Memije, Beganovića. Pokvarit ćemo ih. Mi pokvarimo igrače preko noći. Treba ih sačuvati od ovih što ih prodaju. Inače, mi znamo nahvaliti igrača toliko da se on automatski izgubi. Niko više ne čuje za njega, a mi jedva dočekamo i onda ih napadamo što su se izgubili.

izvor:AVAZ/Autor: Ema MASLO

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *