album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

Novi problemi sa ruskom svemirskom letelicom

Korekcija orbite Međunarodne svemirske stanice nije uspela zbog problema sa kontrolnim sistemom svemirske letelice “Progres”, saopštili su danas ruski zvaničnici.

“Služba na zemlji (Centrala kontrole misije u regionu Moskve) nije primila komandu o spremnosti motora za pokretanje. Kontrolni sistem svemirske letelice blokirao je pokretačke motore”, rekao je izvor iz svemirske industrije za agenciju TAS S.

Novi datum za korekciju orbite Međunarodne svemirske stanice ne može da bude utvrdjen dok se ne otkriju uzroci problema sa svemirskom letelicom i nakon konsultacija sa NASA.

Manevar podizanja orbite Međunarodne svemirske stanice u kome je trebalo da učestvuje letelica “Progres M-26M”, kojom se stanica snabdeva, planiran je za danas.

Poslednji manevar korekcije orbite izveden je 6. maja, a sledeći je planiran za 7. jun, naveo je TAS S.

Druga svemirska letelica istog tipa, “Progres M-27M”, koja snabdeva Međunarodnu svemirsku stanicu, a koja zbog greške u komunikaciji nije stigla na svoju destinaciju, sagorela je prošle sedmice iznad Tihog okeana.

Letelica je lansirana 28. aprila iz centra Bajkonur u Kazahstanu, ali je posle njenog odvajanja od rakete kontrolna misija je saopštila da više nema kontakta sa njom.

Letelica “progres M-27-M” nosila je oko 2,5 tona tereta za posadu Međunarodne svemirske stanice, kao i kopiju Zastave pobede, koju su sovjetski vojnici u toku bitke za Berlin 1. maja 1945. postavili na zgradu Rajhstaga.

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *