album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

PRIČA O SARAJEVSKOM ROMEU I JULIJI: Prošle 23 godine otkako su Boško i Admira stradali zagrljeni! (FOTO/VIDEO)

PRIČA O SARAJEVSKOM ROMEU I JULIJI: Prošle 23 godine otkako su Boško i Admira stradali zagrljeni! (FOTO/VIDEO)

Priča o Bošku i Admiri, jedna je od ratnih ljubavnih priča koja nikoga nije ostavila ravnodušnim tog 18. maja 1993, ali ni danas, 23 godine kasnije jer njihova ljubav bila je jača od smrti.

Srbin Boško i Muslimanka Admira brutalno su ubijeni na sarajevskom Vrbanja mostu, a njihova zagrljena tela su na tom mestu ostala i nekoliko dana kasnije. Slika te tragedije obišla je svet, a njihove ubice do danas nisu identifikovane.

Admira i Boško, Sarajevo, Boško i Admira, pogibija, tragična ljubav

Sjećanje na ljubav: Prije 20 godina ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Sarajevski Romeo i Julija, kako ih mediji u regionu najčešće nazivaju, simbol su zajedništva i suživota u glavnom gradu BiH, iako oni nemaju spomen obeležje.

Upoznali su se na sarajevskoj Olimpijadi, a prijateljstvo je ubrzo preraslo u srednjoškolsku ljubav, koja se nastavila i kada su glavni grad BiH zasule granate.

Njihovi roditelji podržavali su ovu ljubav. Zajedno su išli na letovanja, zimovanja i zabave – bili su nerazdvojni. Planirali su budućnost, zajednički život, venčanje, decu, starost, a onda im je sudbina na mostu, koji je Sarajevo delio na dva dela, zauvek prekinula snove.

Sjećanje na ljubav, Prije 20 godina ubijeni sarajevski Romeo i Julija,  Sarajevo, Boško i Admira, pogibija, tragična ljubav

Prije 20 godina ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Boško zbog Admire nije otišao iz Sarajeva, a iako su živeli kilometrima daleko, viđali su se svakog dana. Godinu dana nakon početka rata u BiH odlučili su da napuste grad i potraže bolji život negde gde njihova ljubav neće biti osuđivana i gde neće morati da hodaju pognute glave zbog imena i prezimena.

Preko zajedničkog prijatelja su dogovorili izlazak iz opkoljenog Sarajeva te su 18. maja 1993. godine krenuli ka slobodi. Verujući da je na snazi primirje, nisu čekali noć nego su krenuli u 17 sati, ali su stigli samo do Vrbanja mosta gde je prvi metak iz snajpera pogodio Boška, a potom i Admiru.

Sarajevo, Boško i Admira, pogibija, tragična ljubav, sarajevski romeo i julija,ljubavna prica, tuzna prica

jećanje na ljubav: Prije 20 godina ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Smrtno ranjena ona je dopuzala do mrtvog Boška, zagrlila ga i izdahnula. Njihova tela su sedam dana ležala na istom mestu jer su se nalazila na “ničijoj zemlji”, a na kraju su ih izvukli pripadnici Vojske Republike Srpske i pokopali ih na groblju u Lukavici.

Po završetku rata su Admirini roditelji tela prebacili u Sarajevo gde su sahranjeni jedno pored drugog na groblju Lav.

Sarajevski portal Klix. ba podseća da je priču o Bošku i Admiri svetu preneo američki reporter Kurt Šork preko Rojtera, koji je javio da su im tadašnje vlasti s jedne i druge strane linije razgraničenja dozvolile da je pređu.

– Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio – napisao je Šork.

Sarajevska rok grupa Zabranjeno pušenje je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom “Boško i Admira”.

Radio XXL

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *