album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

PRIČA O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU Dobila je posao iz snova, a onda joj je šef dao uslov…

PRIČA O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU
Hana Bouveng je dobila posao iz snova, ali vremenom se ostvarenje njenog sna pretvorila u ponižavajuću noćnu moru uz bojazan da niko neće biti uz nju, a protiv njenog direktora.

U ovom tekstu Hana Bouveng sumira svoje svedočenje sa suđenja, koje je rezultiralo presudom porote u njenu korist po nekim osnovima tužbe, dok su po nekim osnovima presudili u korist optuženog. Porota nije pojasnila koje činjenice govore u prilog njihove presude. Glen Kolton, advokat Bendžamina Veja, rekao je u ime svog klijenta: „Među novinskim naslovima izgubila se činjenica da je porota u potpunosti odbacila tvrdnje gospođice Bouveng o prisilnoj seksualnoj vezi. Naravno, razočarani smo u pogledu ostalih aspekata presude i planiramo da energično nastavimo svoju pravnu bitku.“

Borila se i izvojevala veliku pobedu. Svoju potresnu priču otkrila je za čitaoce Cosmopolitana

Foto Shutterstock

posao seksualno zlostavljanje otkaz seks

Foto Shutterstock

“Tog dana, kada sam izgubila i posao i stan, preplavio me je osećaj radosti. Kada sam se našla sa prijateljima te večeri, pitali su se kako mogu da budem toliko srećna. Bila sam neočekivano izbačena iz privatne firme sa Volstrita i luksuznog stana na Menhetnu. Moje stvari bile su natrpane u plastične kese. Ali moji prijatelji nisu znali šta sam sve prošla. A tog dana, nisam ni slutila da haos tek počinje.

Moje neobično putovanje počelo je devet meseci ranije, u leto 2013, na izletu u Hempton sa prijateljima. Sledećeg dana pošto smo stigli, dobili smo poziv za žurku u kući finansijera sa Volstrita. Prihvatili smo poziv i pridružili se ljudima koji su se okupili oko bazena. Živela sam u Njujorku tek nekoliko meseci, pošto sam se preselila iz rodne Švedske. Imala sam 23 godine, pohađala predavanja na Berkli koledžu na Menhetnu i tražila mesto gde bih mogla da stažiram. Imala sam diplomu iz medija i komunikacija sa švedskog univerziteta, jedan semestar koji sam pohađala u Hongkongu i iskustvo od godinu dana rada u marketinškoj firmi u Norveškoj.

Štedela sam da bih mogla da dođem u Sjedinjene Države sa studentskom vizom. I stigla sam sa dva kofera, bez ijednog poznanstva – prvi put sam bila u Americi.

Bendžamin Vej predstavio se kao finansijer, rekavši mi da je suvlasnik jednog lanca kafe-šopova u Švedskoj. Postavljao mi je brojna pitanja o mojoj prošlosti i porodici. Otvorena sam osoba, pa sam mu pričala o odrastanju na švedskom selu gde je moja porodica uzgajala konje, o tome kako volim da jašem. Bila sam povučeno dete. Ako bi profesor na času prozvao moje ime, pocrvenela bih. Ista stvar desila bi se ako bi mi se obratio neki dečak. A sanjala sam o preseljenju u veliki grad.

Gospodin Vej pozvao me je na koktel zabavu u njegov stan na Menhetnu i otišla sam sa drugaricom. On je živeo u penthausu u Ric-Karltonu u centru, sa fantastičnim pogledom na grad, luku, Kip slobode. Saznala sam da vodi privatnu firmu vrednu milijarde dolara na Volstritu koja se zove New York Global Group. Rodom iz Kine, rekao mi je da je došao u Ameriku uz pomoć misionara, sa samo 63 dolara u džepu. Oko dve decenije je stariji od mene, oženjen i ima decu.

Foto Profimedia posao,  seksualno zlostavljanje , otkaz , seks,

PRIČA O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU

Foto Profimedia

U julu, pozvao me je na ručak u restoran na Volstritu. Mislila sam da ćemo razgovarati o mom stažiranju, možda nešto u vezi sa švedskim kofi-šopovima, ali on je imao nešto drugo na umu. Pitao me je da li bi mogao da sedne pored mene u separe, a onda je to i učinio, ne sačekavši da odgovorim. Rekao je da je „usamljen na vrhu“ i da bi želeo devojku pored sebe sa kojom bi mogao da putuje po svetu, naravno prvom klasom.

Predlog me je razljutio. Odgovorila sam: „Moraćete da pronađete nekog drugog za to“. Rekla sam da ja tražim posao.

Sledećeg dana, pozvao me je i rekao da je impresioniran što sam ga odbila jer ljudi njemu ne govore ne. Osetila sam se dobro zbog činjenice da poštuje to što sam mu se suprotstavila. Jasno sam mu stavila do znanja da želim samo posao pa sam pomislila da možemo da ostavimo iza sebe neprijatan ručak. Ponudio mi je posao i sjajnu poziciju: direktor korporativnih komunikacija. Plata bi mi bila oko 2.200 dolara mesečno. Kompanija bi sponzorisala moju radnu vizu. Imala bih kancelariju na 38. spratu u Tramp bildingu na Volstritu.

Počela sam da radim u oktobru 2013. Brzo sam počela da prisustvujem poslovnim večerama predstavljajući firmu. Gospodin Vej rekao mi je da bi trebalo da se oblačim u skladu sa svojom pozicijom. Želeo je da mi kupuje stvari, marame, nakit… Kada sam odbila, delovalo je kao da ga je to razljutilo. Pitala sam se da li je to možda zbog kulturoloških razlika. Ja sam iz Švedske, zemlje koja je poznata po polnoj ravnopravnosti. On je došao iz Kine, možda mu se činilo da sam nepristojna i nezahvalna. Bila sam nova na Volstritu. Nisam bila upoznata sa ponašanjem koje se smatra normalnim po američkoj biznis kulturi. Kada pogledam unazad, mislim da je on primetio moju ranjivost. Na kraju sam pristala. Imala sam osećaj krivice zato što sam ga uvredila.

Foto Shutterstock, posao sef, seks, ucena. posao, biznis

PRIČA O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU ilustracija

Foto Shutterstock

bktvnews.com

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *