album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

TRAGIČAN KRAJ NA SCENI Preminuo Milorad Mandić Manda

TRAGIČAN KRAJ NA SCENI Preminuo Milorad Mandić Manda

Poznati glumac Milorad Mandić Manda preminuo je danas nakon što mu je pozlilo na sceni u pozorištu.

Mandu je reanimirala hitna pomoć duže od sat vremena, ali, nažalost, njegov organizam nije uspeo da se izbori.

Glumcu je pozlilo danas tokom izvođenja predstave u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžic”. U toku predpremijere dečije predstave “Petar Pan” pozorišta “Boško Buha”, Manda se srušio na sceni.

https://www.youtube.com/watch?v=2fKDxUf7SLI

 

Milorad Mandić Manda rođen je u Beogradu, 3. maja 1961. godine. Odrastao je na Novom Beogradu, sa majkom domaćicom i ocem koji je bio vojno lice.

Elektrotehnički fakultet napustio je posle prve godine, a Fakultet dramskih umetnosti odlučio je da upiše pošto je upoznao svet glume kroz Dramsko eksperimentalni studio amaterskog pozorišta.

“Nošen tom idejom ušao sam u uži izbor, i na moje oduševljenje bio sam primljen. I odmah zatim izbačen iz kuće, ali su roditelji ipak prihvatili moju odluku,” napisao je Mandić u svojoj biografiji na internet prezentaciji pozorišta “Boško Buha”.

U svojoj 21. godini postao je član beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Šest godina kasnije diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnostiu klasi profesora Vlasimira Jevtovića. Nakon što je diplomirao, Manda je postao član dečijeg pozorišta “Boško Buha”. Prvu ulogu ostvario je u filmu “Špadijer jedan život” 1987. godine, a godinu dana kasnije ostvario je ulogu u kultnoj seriji “Bolji život”.

Tokom devedesetih vodio je dečiju emisiju “S one strane duge” što ga je činilo omiljenim dečijim zabavljačem, pored Branka Kockice.

Najznačajnije uloge ostvario je u filmovima “Lepa sela lepo gore”, “Rane”, ”Točkovi”, “Mrtav Ladan”

Poslednju ulogu ostvario je u filmu “Braća po Babine linije” reditelja Radoša Bajića, a imao voditeljski angažman na televiziji “Happy” u kvizu “Kolo sreće”.

Gluma je za Mandića bila beskrajno traganje za pravom merom kojom će graditi lik koji tumači, a aplauz publike, komentar slučajnog prolaznika doživljavao je kao nešto što puni baterije glumca.

“Po meni je suština da napraviš nešto što će da ostane generacijama. Ne kao uzor ili ikona, nego da bude ideja na kojoj će se posle graditi. I kao čovek i kao glumac moram da budem iskren i otvoren, nema nikakvih tajni, nema skrivenih namera.

Milorad Mandić Manda. umro Milorad Mandić Manda, glumac, smrt u pozoristu, veliki glumac, glumac manda,

GLUMAC Milorad Mandić Manda

Biti licemer u ovom poslu je katastrofa. Ili ga radiš ili ne radiš. Kad me sretne neko ko je pre dvadeset godina pratio dečju emisiju koju sam radio, prvo me zabrine koliko sam mator, a onda me vrati u to vreme kad sam bio mlad, i bude mi drago. Vidim da je i on zapamtio nešto, jer sam nesebično delio svoja iskustva sa svima,” napisao je Mandić o sebi.

Mandine prijatelje i kolege zatekla je vest o njegovom preranom odlasku. Od poznatog glumca su se putem društvenih mreža oprostile naše poznate ličnosti.

Od čuvenog glumca oprostili su se i mandatar Aleksandar Vučić, kao i gradonačelnik BeogradaSiniša Mali.

Ova godina pogubna je za srpsko glumište.

Legendarni Dragan Nikolić Gaga preminuo je 11. marta u 73. godini, nakon duge i teške bolesti.

Potom nas je napustio Marinko Madžgalj. On je izgubio bitku sa teškom bolešću 26. marta.

Nedavno je otišao i legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta, Velimir Bata Živojinović. On je preminuo 22. maja u snu u bolnici “Sveti Sava” u Beogradu.

Milorad Mandić Manda, Milorad Mandić, Manda, GLUMAC, POZORISTE, SMRT, HITNA POMOC

GLUMAC Milorad Mandić Manda

“Dani komedije” u žalosti zbog Mande!

Umetnički direktor Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije “Dani komedije” u Jagodini Dobrica Milićević, izjavio je večeras da su Jagodina, festival i on lično duboko pogodjeni vešću o smrti glumca Milorada Mandica Mande.

– Festival je sa Mandom obeležio sto godina komedije ”Put oko sveta” Branisalava Nušića, u kojoj je on igrao glavnu ulogu, Jovanču, i po tome će, između ostalog, ostati večno pamćen u Jagodini – rekao je Milićević za “Tanjug”.

– Veoma nas je pogodila vest o njegovoj preranoj smrti, on i pozorišna publika u Jagodiji su se družili intenzivno – dodao je Milićević.

– Reč je o divnom čoveku, među našim dramskim umetnicima. Zaista me pogodila ta vest. On je mnogo radio i pretpostavljam da je to jedan od uzroka njegove prerane smrti – dodao je Milićević.

Prestava “Put oko sveta” Branislava Nušića, u režiji Juga Radivojevića, kooprodukcija “Dani komedije” – Kruševačko pozorište, odigrana je na “Danima komedije” 2011.godine.

Mandić je za ulogu Jovanče dobio statuetu “Ćuran” a predstava je, po oceni štručnog žirija, bila najbolja na festivalu i dobila nagradu “Mija Aleksić”. Mandić je na “Danima komedije”, statuetu “Ćurana” dobio i 2014. godine za ulogu Tošice u predstavi “Izbiračica” Koste Trifunovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Boegrad.

Radio XXL

PODELI VEST SA PRIJATELJIMA

OSTAVI KOMENTAR NA VEST

Your email address will not be published. Required fields are marked *